Renkum en de omgeving

Renkum
Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke heuvellandschap overgaat in het rivierengebied, ligt de gemeente Renkum met de groene dorpen Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Heelsum en Renkum.
Wat ‘papierdorp’ Renkum bijzonder en aantrekkelijk maakt zijn de volgende dingen; de rijke natuur, Airborne WOII, onze molen en de band met kunstenaars.
Het dorp wordt door verschillende wandel- en fietsroutes aangedaan, sommigen ervan komen zelfs langs de B&B of heel dicht in de buurt.
De WUR ligt slechts op 4 km afstand en dat maakt de B&B ook geschikt voor congresgangers.

Natuur
B&B de Kleikamp is als uitvalsbasis uitstekend geschikt voor wandelaars en fietsers. Zij kunnen hun hart ophalen in deze prachtige omgeving.
Er ligt een uitgebreid fietsroutenetwerk en er zijn vele speciale fietsroutes uitgezet. Voor fietsenverhuur kun je hier terecht.
Vanuit de B&B ben je al lopend binnen 5 minuten in het bos of in de uiterwaarden. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes en 2 klompenpaden.
Ook andere recreanten kunnen in de prachtige omgeving genieten van de bijzondere natuur en de gezellige dorpen of onze B&B gebruiken als start- en/of vertrekpunt voor dagtrips.
In de lounge zijn volop folders van routes en bezienswaardigheden te vinden.

Het Renkums Beekdal 
Slechts 700 m van de eerste huizen van Renkum ligt een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer:
Het Renkums Beekdal.
In informatiecentrum Renkums Beekdal  kom je meer te weten over de Renkumse Poort, een ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Rijn. Er zijn het hele jaar door wisselende exposities. Het informatiecentrum ligt middenin de natuur. Buiten starten wandel- en fietsroutes. De wandelroutes door het Renkums Beekdal sluiten handig aan op andere routes, zodat je zelf een kortere of langere tocht in de omgeving kunt uitstippelen.

Andere natuurgebieden
Behalve de prachtige ‘natuur om de hoek’, met als parel het Renkums Beekdal, zijn er meerdere natuurgebieden in de buurt.
De Hoge Veluwe en het Deelerwoud, zijn uitstekend per fiets of auto bereikbaar.
Ook de Betuwe, met in het voorjaar de bloesem en later in het jaar al het fruit, is op de fiets (via de brug of met een van de pontjes in de buurt) goed te bereiken.
Maar dat is lang niet alles aan natuur in de buurt van B&B de Kleikamp. Te denken valt verder aan:
Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen.
Park Lingezegen is een nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. De totale oppervlakte van Lingezegen beslaat 1700 hectare, en is dus ongeveer zo groot als 3400 voetbalvelden. Een flink gebied met vele mogelijkheden. Park Lingezegen is opgedeeld in vijf deelgebieden. Deze deelgebieden krijgen ‘persoonlijke’ accenten. Vraag Gerrit er naar. Hij was lang betrokken bij de ontwikkeling ervan.
De Ginkelse Heide
 via het Beekdal richting Ede.
De Ginkelse Heide is een heidegebied bij Ede dat wordt afgewisseld met bos. Op 18 september 1944 vonden op de Ginkelse Heide geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden. De luchtlandingen worden jaarlijks herdacht bij het Airborne monument nabij de Verlengde Arnhemseweg (N224). In dit gebied ligt een vliegveldje, dat in gebruik is door twee modelvliegtuigclubs en waarvoor een vergunning is afgegeven. Bij de schaapskooi bevindt zich een gedoogzone voor het oplaten van vliegers. Verder loopt er op de Ginkelse Heide een schaapskudde van circa 160 schapen.
De Blauwe kamer
bij Wageningen.
In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Hierdoor is de natuur er voortdurend in beweging. De Blauwe Kamer is een paradijs voor vogelliefhebbers. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.

Steden en dorpen
In principe heeft Renkum alles wat je nodig hebt om je verblijf te veraangenamen. Twee supers, kleinere winkels, een postkantoor en fietsenwinkels (ook voor verhuur). Er zijn meerdere goede eetgelegenheden voor lunch en diner, van een 1 ster Michelin tot snackbar. Een lijst daarvan vind je in onze lounge.
De bruisende universiteitsstad Wageningen ligt slechts 4 km van de B&B. Daarmee zijn er veel winkel-en uitgaansmogelijkheden dichtbij. Wageningen biedt een keur aan restaurantjes en gezellige kroegen. Het heeft de leukste bioscoop van de regio. We kunnen je goed adviseren.
Een dagje winkelen kan ook perfect in het gezellige Oosterbeek, op 8 km afstand van onze B&B.
Grotere steden, zoals Arnhem (20 km), Nijmegen (25 km) en Ede (9 km) zijn, net als Wageningen, uitstekend bereikbaar met auto of openbaar vervoer.

Cultuur en historie
Een bezoekje aan het Airborne Museum ‘Hartenstein in Oosterbeek is zeker de moeite waard. Het is een prachtig museum waar je een goed beeld krijgt van de Slag om Arnhem. Met de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten op weg naar Arnhem.
Iets dichterbij, op (pittige) wandelafstand van de B&B, vind je Kasteel Doorwerth waar jong en oud een perfecte dag kunnen doorbrengen. Kasteel Doorwerth is geleden midden in de natuur. Er zijn maar liefst drie musea in één kasteel. Het gaat om het kasteelmuseum met fraai ingerichte vertrekken en de nationale bosbouwcollectie, het museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum. Naast rondleidingen en bezichtigingen is het ook mogelijk hier te genieten van een hapje of drankje.

Verder vind je in de omgeving o.a.:
Twee dierentuinen: Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Burgers Zoo in Arnhem
Het OpenluchtmuseumArnhem
Museum ValkhofNijmegen
Fort Pannerden
Pannerden
Nederlands Watermuseum
Arnhem
Museum voor Moderne Kunsten
Arnhem
Kröller Müller Museum  –
in Nationaal Park de Hoge Veluwe
Kijk en Luistermuseum–  
Bennekom
Museum de Casteelse Poort
Wageningen
Beeldengalerij Het Depot
Wageningen